0850 840 1141

Hosting ve Alan Adı (Domain) Nedir?

Hosting ve Alan Adı (Domain) Nedir?

Kişisel ya da kurumsal bir web sitesinin kurulabilmesi için iki etmenin varlığı söz konusu olur. Bu etmenlerden bir tanesi hosting olup sunucu hizmetleri sunmakta, diğeri ise domain olarak bilinen ve alan adı uzantısı olarak kişisel kullanım sağlamaktadır. Hosting ve alan adı (domain) nedir sorusuna cevap olarak her iki etmeni de ayrı başlıklar altında inceleyebilmek mümkün olur.

Alan Adı Nedir?

Alan adı, kişinin şahsına ait olan ve temelde bir DNS üzerinde barındırılan eşsiz adres olarak tanımlanabilir. Vatandaşlık numarası ya da parmak izi gibi bir tane olan ve kişiye özel olarak tahsis edilen alan adını ömür boyu satın alma durumu söz konusu değildir. Kullanıcıların büyük bir kısmının alan adı kiralama işlemini yıllık bazda yaptıkları görülür. Alan adı kiralaması yapabilmek için bu konuda hizmet veren firmalarla görüşme sağlanabilir. Kiralama döngüsünü 5 ya da 10 yıllık süreler içerisinde de yapabilmek mümkün olur.

Hosting Nedir?

Kiralanmış olan alan adı uzantısına bağlı web sitesinin yayınlanması için sunucunun varlığı söz konusu olur. Bağlantı hızı, disk ve trafik gibi kavramları ifade eden depolama alanı hosting, internete bağlı olan bir sunucudan hizmet alınmasına neden olur. Web sitesinin tüm ziyaretçilere açık bir hale gelebilmesi için hosting kullanımı mecburi bir kullanım olarak kullanıcıların karşılarına çıkar. Hosting sunucuları, bu işlem için özel olarak tasarlanmış DataCenter adı verilen tesislerde muhafaza edilirler.

Hosting Bileşenleri

Hosting satın alımı yapılırken kullanıcıların ihtiyacı olan ve olmayan pek çok bileşen söz konusu olur. Hosting ve alan adı ana bileşenlerinin yanı sıra kullanıcıların ihtiyacı olabilecek diğer bileşenler; RAM miktarı, sunucu işletim sistemi, disk donanımı, e posta hesap sayısı, veri tabanı boyutu ile veri tabanı sayısı şeklinde sıralanabilir. Hosting hizmetleri kapsamında faaliyet gösteren firmalardan bu bileşenler hakkında detaylı bir bilgi alımı sağlayabilmek mümkün olur. Açılacak olan web sitesinin hangi alanda faaliyet göstereceği, bu bileşenlerin ihtiyacı karşılayıp karşılamayacağına dair kullanıcıya bilgi vermekte ve verimli kullanım sağlanmaktadır.